SOOPLE logo

Het ontwerpen van een winnende strategie in een zelfsturende organisatie is één ding, maar het uitvoeren ervan en het volgen van de voortgang is iets heel anders.

Een geweldige manier om een ​​strategie werkbaar te maken en de voortgang ervan te bewaken, zijn OKR’s: ze helpen je jouw strategie op te splitsen in strategische doelen (Objectives) en deze strategische doelen in kleinere projecten (Key results). Omdat doelstellingen ambitieus zijn, voelen ze doorgaans onbereikbaar aan. Key results zijn kleiner, meetbaar en leiden regelrecht tot het behalen van de doelstelling. OKR’s werken geweldig in zelfsturende organisaties, omdat de kleinere projecten (Key Results) gemakkelijk kunnen worden toegewezen aan individuele rollen, terwijl het doel een verantwoordelijkheid kan zijn van het team of de cirkel. Met de juiste tooling is het vrij eenvoudig om een ​​real-time dashboard te creëren waarmee je de voortgang van projecten en strategische doelen nauwgezet in de gaten houdt.

Hier zijn 5 lessen die wij hebben geleerd over het succesvol implementeren van OKR’s in jouw zelfsturende organisatie

  1. Hulp vragen helpt

Vertrouw niemand die beweert dat OKR’s eenvoudig of gemakkelijk zijn. De kans is groot dat je ondersteuning nodig hebt. Leren werken met OKR’s is vergelijkbaar met het volgen van een nieuw dieet of regelmatig sporten. Het maakt een ENORM verschil als je een coach hebt: iemand die jouw unieke behoeften kent, het programma voor je aanpast en je aanspreekt op je verantwoordelijkheid.

“OKR’s zijn geen wondermiddel. Ze kunnen geen vervanging zijn voor een gezond beoordelingsvermogen, sterk leiderschap of een creatieve werkcultuur. Maar als die basisprincipes aanwezig zijn, kunnen OKR’s je naar de bergtop leiden.”

– John Doerr, Legendary Venture Capitalist en auteur van ‘Measure What Matters’

  1. OKR’s werken als je toegewijd bent

OKR’s zijn niet zomaar een zakelijke methodologie die succes belooft. Ze zijn een bewezen filosofie, die zowel door bekende gebruikers als Intel, Adobe, Google en CNN wordt gebruikt als door kleine bedrijven.

OKR’ kunnen zonder twijfel voor zinvolle verandering zorgen, maar verandering voltrekt zich niet van de ene op de andere dag. Alleen wanneer je vastbesloten bent de OKR best practices te volgen, kun je de kloof tussen strategie en executie overbruggen.

“OKRs have helped lead us to 10x growth many times over”

– Larry Page, co-founder Google

  1. Reik met je doelstellingen naar de hemel. De belangrijkste resultaten houden je met beide voeten op de grond.

Als je een doelstelling (Objective) schrijft: durf dan vooral groot te denken. Voor mensen die ‘Scaling up’ inzetten: gebruik je ‘Rocks’. Denk aan John F. Kennedy die zei: “We gaan naar de maan”. Bepaal dan welke projecten tot het behalen van de doelstelling (Rocks) zullen leiden en hang daar een helder tijdschema aan, zoals ‘dit kwartaal’. In het voorbeeld van John F. Kenny zou dat zijn: “We bouwen in tien jaar tijd een raket die sterk genoeg is om astronauten en hun ruimtevaartuig naar de maan te sturen”.

  1. Je zult je bevrijd voelen

Als je vastbesloten bent te doen wat je het allerliefst wilt (jouw Objective) en vaststelt hoe je dit gaat bereiken (Key Results) zal er een enorme rust over je komen. Je neemt dat heilige doel en hakt het in kleine stukjes die je eenvoudig kunt bereiken. Moeilijk te geloven, maar het is waar. OKR’s geven het vertrouwen om NEE te zeggen tegen alles wat afleidt en irrelevant is. Ze geven jou, je team én je bedrijf focus. Ons team besloot dat we alleen zullen werken aan projecten die verband houden met die Key Results die we nog dit kwartaal willen realiseren. Pas als die Key Results zijn afgerond, werken we aan andere dingen.

Deciding what not to do is as important as deciding what to do

– Steve Jobs

5 OKR’s werken prima bij zelfsturende bedrijven

We kwamen voor het eerst in aanraking met OKR’s toen we Holacracy en Holaspirit in ons bedrijf gingen gebruiken.

Voor ons strategisch plan gebruiken we een ‘Scaling-up OPSP’ en zetten OKR’s in om ‘the Rocks’ in werkbare stukken te hakken. Tijdens onze wekelijkse tactische meetings volgen we de voortgang in het OKR dashboard van Holaspirit. En het werkt geweldig.

Inmiddels hebben de meeste van onze zelfsturende klanten OKR’s geïmplementeerd, met als doel hun strategie werkbaar te maken en de voortgang ervan te volgen. En al zijn ze zelfsturend, ze voelen zich volledig ‘in control’.

Geïnspireerd geraakt?

Neem contact op

Bekijk de nieuwe OKR-module in Holaspirit

Open chat