SOOPLE logo

Mensen echt verantwoordelijk maken versnelt alles

Bij the Future of Work draait het er om dat iedereen in de organisatie op een veilige manier verantwoordelijk te maken voor de rollen en de verantwoordelijkheden die zij dragen. Het moet veilig voelen voor zowel de ondernemers als voor de medewerkers. Veilig voor de ondernemer zodat deze weet dat de medewerkers geen schade aan kunnen richten aan de organisatie die hij/zij zo zorgvuldig heeft opgebouwd. Veilig voor de medewerker zodat deze zich prettig voelt bij de verantwoordelijkheid die hij/zij heeft gekregen. Als dit op de juiste manier gebeurt hoeft de ondernemer niet constant te controleren en hoeft de medewerker niet constant om toestemming te vragen. Dat scheelt veel tijd en geld.

Purpose en waarden centraal

De angst bij veel ondernemers is dat zij door meer autonomie aan de medewerkers te geven de grip op de organisatie kwijt raken. Echter, niets is minder waar. SOOPLE helpt je zowel bij het achterhalen van je purpose, als bij het doorvertalen van de purpose van de organisatie naar verschillende teams in de organisatie.  Ons doel is om samen met jou als leider ervoor te zorgen dat het purpose bij iedereen in de organisatie landt. Als dit zorgvuldig gedaan wordt, dan ga je zien dat het doorvertalen en delen van de purpose naar de teams belangrijker wordt dan het controleren van medewerkers en teams. En zeg nu zelf, hoe leuk is het om te controleren of gecontroleerd te worden?

Aanspreken op jullie waarden

In plaats van de managers te laten controleren of medewerkers hun taken hebben gedaan, gaan we ervoor zorgen dat iedereen zich bewust wordt van de purpose en waarden van de organisatie. Hiermee creëren we een cultuur waarin we werken aan één gezamenlijke richting. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het realiseren van dit gezamenlijke doel én iedereen voelt zich vertrouwd genoeg voelt om elkaar aan te spreken op de gezamenlijke waarden.  We noemen dit “high trust & low tolerance”. We gaan elkaar vertrouwen en helpen op de inhoud, maar spreken elkaar aan op (ongewenst) gedrag en overschrijding van de gezamenlijke waarden.

Wat is zelfsturing niet?

 • Een wondermiddel
  Ondanks dat zelfmanagement verantwoordelijkheid, eigenaarschap en innovatie stimuleert, is het niet de oplossing voor alle uitdagingen die je als organisatie hebt. Wat je echter wel zult ervaren is dat de echte uitdagingen (zoals: onder-performance, slecht gedrag en het uitblijven van resultaten) veel sneller transparant worden voor alle betrokkenen.

 

 • Een reden om alle managers te ontslaan
  Managers hebben belangrijke toegevoegde waarde voor de organisatie. Ze zijn inhoudelijk experts of zijn beter in staat het grote plaatje te zien. SOOPLE helpt om een structuur te creëren waarin juist de toegevoegde waarde weer centraal komt te staan. We doen dit door de noodzaak van het controleren naar nul te reduceren. Hierin zit één van de belangrijkste toegevoegde waarde van zelfmanagement, maar dit is tevens ook de grootste uitdaging.
 • Alleen voor medewerkers
  Zelfmanagement levert de meeste toegevoegde waarde als alle lagen van de organisatie ermee aan de slag gaan. Onze ervaringen met organisaties die alleen de “onderkant” van de organisatie zelfsturend willen maken, zijn niet zo goed. Als de “top” toch blijft controleren en blijft vertellen hoe het moet worden gedaan, dan zal de “onderkant” zich niet gestimuleerd voelen. Het resultaat hiervan is dat zelfmanagement niet als veilig wordt ervaren. Hierdoor zal de verandering niet slagen.
 • Vrijheid blijheid
  Zelfmanagement is niet vrijheid blijheid. Purpose, strategie en waarden staan centraal. Iedereen krijgt expliciete verantwoordelijkheden die bijdragen aan het gezamenlijke doel. Als mensen andere doelen nastreven wordt dat snel genoeg duidelijk. Het wordt steeds makkelijker om op basis van de purpose en de waarden mensen aan te spreken. Je zult versteld staan van het corrigerende vermogen van collega’s onderling.

Onze klanten vertellen:

We hebben SOOPLE ingeschakeld om te sparren over de groei van ons bedrijf, zelfsturing en onze persoonlijke ambities. Door scherpe vragen te stellen heeft SOOPLE inzicht gegeven in enkele beperkende gedachten waarmee we tot veel nieuwe inzichten zijn gekomen. We hebben SOOPLE leren kennen als een ervaren club die goed kunnen luisteren en in staat zijn om 'door te zagen' tot de kern. En daar kom je verder mee!

- Pieter Majoor – Rocket Digital

Wij raden SOOPLE aan om zelfmanagement tot in perfectie in te voeren. Gedurende het traject hebben we regelmatig samen gezeten om het traject steeds verder aan te scherpen. Het is prettig dat SOOPLE niet vasthoudt aan één aanpak en daadwerkelijk kijkt wat de organisatie op dit moment nodig heeft. Wij hebben tijdens dit traject veel plezier met SOOPLE gehad, omdat de begeleiding laagdrempelig en informeel was. Dit paste precies bij onze organisatie.

- Yme Sake Boonstra – DJ Company

Sinds dat wij met SOOPLE Self-Management zijn gaan werken merken wij drie verbeteringen. Als eerst zien wij dat de afdeling zich meer bewust is van de verantwoordelijkheden. Als tweede hebben wij een efficiëntere manier van overleggen gekregen, die ons aanzienlijk veel tijd bespaart. Ten derde merken wij ook dat de efficiency van de afdeling toeneemt. Er wordt beter nagedacht over de prioriteiten van het werk én de mensen worden uitgedaagd om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren.

- Emile Bourquin – Ymere

Dankzij SOOPLE zijn we bij Aster substantieel minder tijd kwijt met overleggen. We hebben snellere oplevermomenten en sprints, we reageren sneller op veranderingen in de markt en we reflecteren praktischer op de behaalde resultaten.

- Richard Vermeer – Aster

Soople ondersteunt de organisatie bij het afleren van oude vastgeroeste patronen en bij het leren van wat selfmanagement van de mensen in de organisatie vraagt. Soople speelt uitstekend in op de behoefte van de organisatie en past daar de methode op aan.

- Sybrand Brouwer – Indi

Soople focust zich op de principes van zelfsturing en weet de ‘waarom’ vraag uitstekend boven water te krijgen. Dit zorgt ervoor dat wij als organisatie bewuste keuzes omtrent selfmanagement kunnen maken op die op een dieper niveau liggen dan de operationele vragen in de organisatie.

- Marco Zuijderwijk – Eqin

In verhelderende sessies legden Edward en Jan-Paul de Soople-filosofie uit aan de hand van theorie en (groeps-)opdrachten. Zo kregen we meer inzicht in onszelf, goeiezaak.com, onze rollen en hoe we de Soople-methodiek kunnen toepassen.

- Maarten Eikelenboom – goeiezaak.com

Soople heeft een brede kijk en expertise op het gebied van selfmanagement. Soople maakt gebruik van het beste van verschillende methoden en zorgen dat deze aansluiten bij de behoeften van de organisatie.

- Jorg Vletter – Voys

Welke methode past bij jullie?

Geen mens of organisatie is hetzelfde. Daarom leveren wij altijd maatwerk. Voordat we samen aan de slag gaan, onderzoeken we eerst met jullie waar het probleem zit en welke methode hier het beste bij past. We gaan dus niet zomaar aan de slag of implementeren een standaard methode. We kijken van binnenuit naar de organisatie om zo een optimaal resultaat te behalen.

Benieuwd hoe jullie organisatie verbeterd kan worden?

Neem vrijblijvend contact op

Benieuwd hoe jullie organisatie verbeterd kan worden?

Vraag een quickscan aan

Open chat