SOOPLE logo

Zelfsturende organisaties zijn de toekomst

De traditionele besturingssystemen houden het tempo waarmee de wereld verandert nauwelijks bij en hiërarchie vertraagt de organisatie om snel in te spelen op deze veranderingen. We zien daarom dat organisaties steeds vaker behoefte hebben om hun manier van samenwerken te veranderen om wendbaarder te worden zodat ze nu én in de toekomst in kunnen spelen op deze veranderingen.

Eén van de voorwaarden voor zelfmanagement is het creëren van transparantie. Alle medewerkers moeten weten wat er om hen heen gebeurt en wat voor impact dat heeft op hun werkzaamheden. Hierdoor kunnen zij prioriteiten aan brengen in hun werk. De transparantie zorgt voor duidelijkheid en rust, waardoor traditionele systemen om te controleren eigenlijk overbodig worden. Dit scheelt geld en tijd.

Organiseren van werk

Als je op de juiste manier werk organiseert, in plaats van mensen, wordt het mogelijk om veel meer verschillende talenten van de mensen in je organisatie aan te spreken. Bij traditionele organisaties hebben mensen vaste functies vaak gericht op één of twee talenten van de medewerker. Als je meer gaat denken in kleinere rollen, wordt het mogelijk om werk gevarieerder te maken. Daarbij kun je met rollen makkelijker wisselen dan met statische functies. Het belangrijkste voordeel dat wij bij onze opdrachtgevers zien, is dat de betrokkenheid van de medewerkers toeneemt. Ze kunnen veel diverser werk doen en hebben meer ruimte om verschillende talenten in te zetten voor de organisatie.

Voordelen van zelfmanagement

  • Organisaties sturen makkelijker en sneller bij.
  • Er is meer transparantie. Dit zorgt ervoor dat er minder tijd nodig is voor controle en er meer tijd overblijft voor zaken die echt belangrijk zijn.
  • Bedrijven worden aantrekkelijker voor Young Professionals
  • Meer betrokkenheid van medewerkers omdat zij op een veilige manier verantwoordelijk worden gemaakt
  • Medewerkers kunnen meer talenten voor de organisatie in zetten.

Benieuwd waarom andere bedrijven dit gedaan hebben? Lees hun verhalen.

Open chat