SOOPLE logo

Hoe je erachter komt wat je mist in je team?

De 6 professionele krachten van Lencioni

Je hebt een goed plan, een serieus goeie manager en een team dat zich voor de volle 100% inzet. Toch wordt het project geen succes, worden de teamleden geen team of is de output lager dan verwacht. Vraag je je weleens af hoe dat kan? Deden wij ook. Tijdens de Corona-crisis formuleerden Patrick Lencioni en zijn Table Group 6 professionele krachten (working geniuses) die een team nodig heeft om structureel succesvol te zijn, projecten goed af te ronden of überhaupt iets voor elkaar te krijgen.

Bij Soople waren we al groot fan van Patrick Lencioni, pionier van de wereldwijde gezondheidsbeweging voor organisaties en auteur van The Five Dysfunctions of a Team and The Advantage. Maar deze benadering noemen wij revolutionair. Houd je vast.

Iedereen blinkt uit in 2 van de 6 professionele krachten

Als je enorm veel energie krijgt van specifieke klussen, met volle teugen geniet en voelt dat je uitblinkt, maak je gebruik van jouw 2 professionele krachten. Je wilt er graag in blijven investeren en kan er heel veel tijd aan besteden zonder er moe van te worden. Raak je gestrest van bepaalde klussen, loop je er het liefst voor weg of stel je ze eindeloos uit? Dat zijn jouw 2 professionele frustraties. De resterende 2 krachten zijn je professionele competentie: ze gaan je prima af, maar je wordt er niet dolgelukkig van. Zou je uitsluitend aan deze klussen werken, dan zul je langzaam verwelken. De kunst is natuurlijk dat alle krachten in een team vertegenwoordigd zijn en dat ieder teamlid zoveel mogelijk op zijn of haar krachten wordt ingezet.

Wat zijn dan de 6 professionele krachten?

1 The Genius of Wondering: De natuurlijke gave om na te denken over de mogelijkheid van meer potentieel en kansen in een bepaalde situatie;2 The Genius of Invention: De natuurlijke gave om originele en nieuwe ideeën en oplossingen te creëren;3 The Genius of Discerning: De natuurlijke gave van het intuïtief en instinctief evalueren van ideeën en situaties;4 The Genius of Galvanizing: De natuurlijke gave van het bijeenbrengen, inspireren en organiseren van anderen om actie te ondernemen;5 The Genius of Enablement: De natuurlijke gave om teamleden aan te moedigen en te faciliteren in wat zij nodig hebben om de maximale bijdrage te leveren aan het team;

6 The Genius of Tenacity: De natuurlijke gave om vol te houden en iets af te maken en op die manier resultaat te bereiken.

Source: Table Group, www.workinggenius.com

De rollen opnieuw verdelen

Laatst sprak ik een ondernemer die niet tevreden was over een duur betaalde project manager die hij had aangetrokken. Projecten liepen enorm uit en er kwam maar geen helder antwoord op de vraag wanneer het af zou zijn. De Project Manager was ervaren met dit soort projecten bij andere bedrijven en had een goed team om zich heen. Het creatieve deel leek goed te lukken maar het achterhalen van concrete dingen zoals levertijden bij leveranciers en het maken en volgen van een strakke projectplanning ging helemaal mis. De professionele krachten van de manager in kwestie waren Invention (hij kon geweldig creatieve oplossingen bedenken) en Enablement (anderen faciliteren) maar Tenacity (de volharding om iets af te ronden) en Discernment (intuïtief beslissingen nemen) waren juist zijn valkuil. Bij zijn vorige werkgever was dat nooit een probleem geweest, want daar had hij een pitbull van een inkoper (Tenacity), die het contact met leveranciers onderhield en een directeur die op het moment suprême een aantal doortastende beslissingen voor hem nam (Discernment).

Het team heeft vastgesteld wie de ontbrekende professionele krachten wel had. Daarna zijn de verantwoordelijkheden opnieuw verdeeld en verplaatst naar die mensen die de juiste professionele kracht in huis hadden. Vanaf dat moment zag je de verandering optreden en ontstond er verbetering. Ga maar eens na waar het bij jullie steeds goed gaat of juist niet.

Open chat