SOOPLE logo

Als ik jouw profiel aanklik op Linkedin, valt mij meteen op dat je bij meerdere bedrijven betrokken bent. Hoe zit dat precies? 

“Haha, ja dat klopt. Het zit zo: tijdens mijn studietijd volgde ik de minor ‘Ondernemen’. In die tijd startte ik mijn eerste onderneming online: een trouwwebsite. De eerste tijd runde ik dit bedrijf alleen en later haakte mijn partner Lodewijk aan. Daarna begon ik ThePerfectYou, een lifestyle website. Ook volgde Ambitions, een website voor werkende moeders. Inmiddels zijn we ook aan het internationaliseren en ben ik een platform begonnen waar je digitaal kunt vergaderen. Mombitious.” 

Zit ‘ondernemerschap’ bij jou in de genen?
Sarah grijnst. “Zeker weten! Mijn ouders hebben een eigen bedrijf gehad; export in bloemen. Als klein meisje gingen ik al de buurt door om dingen te verkopen, zoals sierknikkers uit een bloemenvaas.”

Wie zie jij als jouw inspiratiebron als ondernemer? 

“Mijn vader. Vroeger gingen wij mee naar Amerika voor zaken en dan volgde ik de zakelijke gesprekken die mijn vader voerde. Verder kijk ik naar buitenlandse ondernemers zoals: Tony Robbins, Amy Porterfield en Jasmine Star.”

Inmiddels ben je zelf al vijftien jaar ondernemer. Hoe blijf je inspelen op trends en ontwikkelingen? 

“Dat is wel een kunst; iets opbouwen en zorgen dat het aanslaat. Juist dat is wat ik het allerleukste vind, een niche opbouwen. Uitzoeken hoe je je doelgroep het beste kunt benaderen. Ik doe dat vooral op intuïtie, mijn partner kijkt meer naar de feiten. We zijn een goed duo. De grote lijnen, de energie en de inspiratie… dat is waar ik vooral oog voor heb. Ik heb gevoel voor stijl en hou een ideale klant in mijn gedachten. Dat werkt!” 

Gas er op zeg je. Ben je ongeduldig? 

“Ja! Ik lanceer wel eens iets, terwijl ik anderen nog niet heb geïnformeerd. Dan ga ik dus te snel.” 

Als we terugkijken: welke ontwikkelingen heb je achter de rug als ondernemer? 

“Allereerst zag trouwen er zo anders uit toen ik begon. Het had een hoog truttigheidgehalte en er was weinig mogelijk. Gelukkig is dat heel erg veranderd. Ik laat met ThePerfectWedding zien dat trouwen op heel veel verschillende manieren kan en vooral op een manier die past bij jou/jullie. Trouwen kan vooral heel leuk zijn! Ons marktpositie is de afgelopen jaren heel erg veranderd. In positieve zin, we hebben nu een stevige marktpositie. Mensen die nadenken over trouwen, hebben hoogstwaarschijnlijk onze website al een keer aangeklikt. Wat ik op een gegeven moment lastig vond, is dat we niet meer in de start-up tijd zaten.” 

Dus start-up af zijn, heeft tot nadenken gezet?
“Absoluut.” 

Wat viel je in die tijd op? 

“Alle beslissingen liepen via ons tweeën, daardoor werden we heel veel trager. Verder waren er heel veel ideeën, waar we niet naar konden handelen. Ook weer omdat het allemaal ‘via ons’ liep. Onze innovatiekracht ging achteruit. 

Ook viel het mij op dat de mensen die voor ons werkten het af en toe best spannend vonden. We waren een grote speler in de markt geworden en er waren vele ogen op ons gericht. Tsja, wanneer je kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt je wel eens neergehaald als bedrijf. Ik wilde mensen weer ‘aan’ zetten, daarom zijn we ons bedrijf zelfsturend gaan organiseren.” 

Jullie werken met de methode Holacratie. Kun je in Jip en Janneke-taal uitleggen hoe deze methode jullie helpt in de organisatie van het dagelijkse werk? 

“Het kan je bedrijf sneller vooruit helpen. Als je geen Holacratie hebt, dan stromen alle pijlen naar één of twee mensen, daar doorheen en dan naar buiten. Dat is een trage manier. Nu zijn er allemaal pijlen, waardoor je veel meer impact kunt hebben. Besluiten worden op verschillende plekken genomen. Iedereen kan daardoor beter dan gisteren worden. Dat wordt elke dag beter. Dat vind ik heel mooi.” 

 

Hoe werkt dat in een crisistijd zoals nu, stimuleer je dan nog steeds autonomie?
“Goh, nou we hadden een blauwdruk van onze strategie. Dat was opeens niet meer relevant toen de coronacrisis uitbrak. We hebben toen toch besloten om er zelf meer bovenop te gaan zitten en de prioriteiten te bepalen. Het stond op de planning om een aantal Lead Link-rollen (welke wij beide vervullen) toe te wijzen aan anderen, dat hebben we uitgesteld. Aan de andere kant, ons kantoor is tot op heden nog gesloten, dus onze collega’s moeten thuis ook veel meer zelf bepalen.” 

Als wat voor ‘leider’ zie jij jezelf? 

“Als iemand die andere AAN kan zetten en enthousiast kan maken. Ik stimuleer vooruitgang.” 

Hoe vier jij successen? 

“Hmm, dat doe ik heel slecht!” 

De laatste keer. Wanneer was dat? 

“Twee weken geleden. We hadden toen het hoogste bezoekersaantal in Duitsland. In een apart Slack-kanaal waar we succes vieren, hebben we dit gezamenlijk gevierd. Ik vind het namelijk wel heel belangrijk om aandacht te besteden aan succes van anderen! Verder was ik laatst wel heel trots! In de corontijd ben ik voor onze klanten (ook veel eenpitters) The Business Lab begonnen. Daar ben ik minicursussen gaan geven en deze verkoop ik nu ook. Ik heb het bijvoorbeeld over efficiënt werken, de ideale klant, mindset en groei.” 

Geeft deze coronacrisis ook een ander perspectief op werkgeverschap?
“Zeker weten. We kunnen nu voor een groot deel veel beter dan voor de crisis een ritme kiezen die bij ons past. Ik denk dat we nu veel beter kiezen hoe werk in ons leven past, ook omdat we meer ruimte hebben. Het niet meer hoeven reizen naar je werk levert veel meer vrije tijd op. Tegenwoordig haal ik bijvoorbeeld iedere dag mijn kinderen van school. Die vrijheid geven we ook aan onze medewerkers. In die zin denk ik dat alles wat je in je leven doet, nu veel meer door elkaar heen vloeit. Dat was aan het begin pittig, maar schept nu steeds meer mogelijkheden en kansen. Als werkgever sturen wij nu veel meer op output en geven we meer vrijheid in hoe mensen tot dat resultaat komen. Mini-ondernemers binnen het bedrijf.”

Dus meer loslaten en meer vertrouwen?
“Daar gaat het om en dat is best een pittig stuk. Maar het maakt het werken veel leuker! Mensen doen het werk op hun eigen manier en dat is niet altijd hetzelfde als hoe jij het zou doen. Natuurlijk gaan er ook wel eens dingen fout. Dat moet je allemaal leren omarmen als ondernemer. Open zijn met elkaar, het gesprek aan gaan. Ook helpt het om transparantie te geven in omzet en kosten.” 

Over vijf jaar is Weblab… 

“Dan hebben we nog meer platformen opgebouwd, nauw naast ThePerfectWedding.nl Verder zijn we in meer landen actief.” 

Bekend in de hele wereld? 

“Waarom ook niet: JA!” 

Open chat